Jak se orientovat v nápojích?

V posledních letech roste obliba ovocných nápojů a na trhu jich najdete stovky. Ale jak se vyznat v označení jednotlivých produktů? Poradíme vám, co sledovat a na co si dát pozor.

Ovocná šťáva - jako ovocnou nebo zeleninovou šťávou (často se také používá ozačení mošt) označujeme zkvasitelný, ale nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého a zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce nebo zeleniny, a to jednoho nebo více druhů, s charakteristickou barvou, vůní a chutí, které jsou typické pro šťávu pocházející z příslušného ovoce nebo zeleniny. Oproti šťávám z koncentrátu je proces přirozenější - jedná se o čistou vymačkanou šťávu, kde do výrobního procesu nic dalšího nevstupuje.

Ovocná šťáva z koncentrátu - takto označujeme výrobek získaný z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy opětovným doplněním takového podílu pitné vody, jaký byl odstraněn při koncentraci šťávy. Ovocné šťávy z koncentrátu se běžně označují jako džusy.

Nektar - jedná se o nápoj, kde se podíl ovocné složky pohybuje od 25 do 50 % podle toho, jaké bylo použito ovoce. Do ovocné šťávy je tedy přidaná vodou, případně do ni mohou být přidány i cukry. 

Ovocný nápoj - toto označení nese nealkoholický nápoj, který je pouze ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Obsah ovocné složky tedy bývá minimální, a to i přes to, že na obalech často najdete vyobrazeny velké obrázky šťavnatého ovoce.